2013. 12. 28.

Jane Austen: Meggyőző érvek

Franta Andrea:
Jane Austen világa varázslat, utazás meseországba romantikus lelkeknek. És visszafelé kezdem, hogy miért is kedvelem: mert szeretem a boldog véget (hogy a csúnyácska de okos hősnő végül visszakapja szerelmét) és imádom a dél-angliai tájat, mely most is pontosan olyan, ahogy a könyveiben lefesti. A hatalmas kastélyok, pici udvarházak, csöppnyi falvak, hangulatos tengerparti városok, melyek mindennapi életét, ügyes-bajos dolgait nagyon finoman és főleg pontosan mutattatja be hőseivel. Én kedvelem, ahogy érzékelteti, hogy (abban a tv és telefon nélküli világban) milyen hatalma volt a kimondott szónak, és a kimondatlan pillantásnak, mozdulatnak, a szomszéd fülébe súgott bizalmas infónak vagy éppen a szándékos rosszindulatú pletykának. Szerintem ez az "Austen-hatás" titka és én örömmel merülök el benne egy téli estén, egy pohár forró csokival a kezemben. Próbáljátok csak ki, nem fogtok csalódni!

Skála: 10/9

Máder Edit:
Mai beszédstílusunktól, életvitelünktől, értékrendünktől teljesen eltérő regény, mely egyszerre romantikus egy szerelem kibontakozása kapcsán és egyszerre realista, tartalmazva egynéhány társadalomkritikát. Egy fiatal hölgy élete és gondolatai révén belepillanthatunk a XIX századi angol arisztokrácia életébe, mely a mai kor embere számára mesés és bizarr, vonzó és távolinak tűnő, furcsa és mégis olyan érthető.
Mindenkinek ajánlom, hogy egy nap vegyen le a polcról otthon, a könyvtárban, vagy egy könyvesboltban Jane Austen egyik könyvét és merüljön el az írónő által varázsolt világban. Megéri.

És hogyan is mondhatnánk azt, hogy tetszik, vagy sem, ha meg sem próbáltuk elolvasni?

Skála:10/7


Miksa-Kovács Orsolya:
Anne Eliott 27 éves intelligens nő, aki e történet főszereplője. Olvasás közben végig azon járt az eszem, hogy kaphat-e egy újabb esélyt a szerelemre, a boldogságra ez az okos, művelt nő. Kaphat-e a szeretett férfitől egy újabb lehetőséget, ez a jószívű Anne. Fiatal lányként, buta módon, hagyta magát lebeszélni erről a kapcsolatról. 8 év telt el és az érzés még mindig felkavarja és a férfi még mindig a szívében lakozik. Egy új udvarló felbukkanása mennyire befolyásolja kettőjük viszonyát, lehet, hogy ez megmozgatja a kapitány érzelmeit és végre leküzdi az első visszautasításból eredő fájdalmat?
Jane Austen világa olyan, mint egy mese, amikor a kezembe vettem a könyvet időben és térben máshová kerültem. Rögtön átélhettem, hogy milyen egy angol kisasszony élete, hogy öltözik, mi érdekli, hogy beszél, mit olvas. Nekem érdekes volt ez az időutazás és meseszerű az élmény.

Skála: 10/8

Bodó Katalin:
Varázslat, ahogy csak Jane Austen tud írni. Néhány oldal után a XIX. századi Angliában találod magad. Képzeleted eléd vetíti ezt a letűnt világot és észre sem veszed már be is szippantott magával. A történet hősnője egy szelíd és alkalmazkodó fiatal nőről szól, aki már-már illetlenül értelmes és átlátja korát. Ahogy olvasod a regényt, együtt fogsz izgulni a főhőssel és aggódni érte és a jövőjéért.   A történetben több fiatal is keresi a boldogságát, ki-ki a maga értékrendje szerint. Vajon főhősünk megtalálja a boldogságát némi ármány, rosszindulat és meggyőző érvek ellenére?

Skála: 10/10

Doktor Anita: 
Nekem Jane Austen a klasszikus, IMÁDOM. Az írásai csupa báj, kellem, szépség, intelligencia, melyben képet kapunk, a korszak és a társadalom árnyoldalairól.
A könyv egy szerelmi történetről szól, melyet nem kezdhet ki sem idő, sem távolság, sem intrika. Egy történet ahol a szegényből kemény munkával gazdag válhat, ahol a kevésbé szép elnyeri a szerelmet, a szép pedig hoppon marad, és még folytathatnám, de nem szeretnék minden „poént” lelőni.
A legmelegebb szívvel ajánlom. 

Skála: 

Jane Austen: Meggyőző érvek

"Az értesülés nem ilyen egyenes vonalban került hozzám; volt közben egy-két kanyar, de ez nem lényeges. A folyó éppoly tiszta, mint az eredeténél: ami kevés hordalékot felszed kanyargós útján, attól könnyű megtisztítani."

"Az egyik ember szokásai éppolyan jók, mint a másikéi, e mind a magunkéit szeretjük a legjobban."

"Aligha van a küllemnek olyan hibája, melyet nem tenne fokozatosan elfogadhatóvá a kellemes viselkedés."

"Az én fogalmaim szerint, Mr. Eliott, jó társaság az, ha okos, művelt emberek jönnek össze, akiknek van miről beszélniök, és csak az ilyent nevezem jó társaságnak."


2013. 12. 12.

Daniel Keyes: Az ötödik Sally - Különvélemény

Miksa-Kovács Orsolya:

Mit nem adott a könyv, avagy könyvajánló helyett:

Nem adott katarzist, nem adta meg a feloldozás és az elengedés érzését.
Nem adott megkönnyebbülést, nem adta meg a lehetőségét annak, hogy magamba mélyen leásva megtaláljam az 1.,2.,3.,4.,5. ... sokadik Orsit (ill. Sallyt).
Nem tudtam beleolvadni a könyvbe az olvasás közben, egyik "én" sem lett a barátnőm.
Nem adta meg a lehetőségét annak, hogy rájöjjek: mindenki egy cseppet skizofrén csak jól titkolja.

Nem szerettem ezt a könyvet, nyomasztott, fárasztott, ráadásul úgy éreztem, hogy fel van nagyítva és ki van élesítve a mondanivalója.

És végül nem adott irodalmi értéket, nyelvezete sivár, atmoszférája egysíkú és szürke volt.

Ennek ellenére(blogszerző megjegyzése: mivel a Virágot Algernonnak is Daniel Keyes az írója) mégis ajánlom a könyvet, annak, aki elmúlt már 18 éves és érdekli a tudat, a tudatalatti, a pszichológia és a különböző neurotikus betegségeink. Ajánlom, annak, akit nem rémít el az olvasástól egy elmebeteg nő gondolatainak, tetteinek és gyógyulásának folyamata.  

2013. 12. 10.

Charles Frazier: Hideghegy

„A háború kiragadta az embert a szabályos élet körforgásából, és külön évszakot teremtett magának, amely nemigen függ semmitől.” 

"Végezzen az ember annyit, amennyit bír, úgy, hogy azért még másnap is föl bírjon kelni, és folytatni tudja. Nem többet, nem kevesebbet." 

"Némelyik napot szépnek nevezzük, más napokat csúfnak, mert nem látjuk tisztán, hogy minden nap valójában egyforma!" 

Daniel Keyes: Az ötödik Sally

"Azelőtt olyan biztos voltam benne, mi helyes, mi a helytelen, mi a jó, mi a rossz. De a világ még mindig rohadt egy hely. Az emberek még mindig becsapják, elárulják, kirabolják és öldösik egymást... egyénileg éppúgy, mint országonként. Valamikor azt hittem, mindenre tudom a választ. Egyetlen világ van. Az olvasztótégely. Az egység álma, az én egységem és az emberi faj egysége.. De most már nem vagyok benne biztos többé. Ott van az a sok árnyék, különbség, kivétel. Mintha egy széttöredező világba születtem volna újjá, amely tüstént megváltoztatja a kérdéseit, mihelyt azt hiszem, hogy megtaláltam rájuk a válaszokat."

Daniel Keyes: Az ötödik Sally


Franta Andrea: 
Ez az utazás Sally szélsőséges személyiségei között egyszerű különcségnek is tűnhet, de a kialakult szituációk miatt mégis magával ragadott. Egy skizofrén nő története nem szokványos, inkább elgondolkodtató, de fordulatos, játékos, helyenként humoros és a végén elmerenghetünk saját "egészséges" hétköznapi szerepeinken... 

Skála: 10/8

Bauer Barbara: 
Ki vagyok? Vajon Sally, a személyiségzavarral küzdő nő miatt letehetetlen a könyv, aki a gyermekkori traumákat mélyen elzárva éli túl a jelent, miközben többszörösen „hasadt” tudata megóvja őt a múltat idéző emlékektől? Vagy a világ, ami elénk tárul a beteg elme, a betegség kezelése során, az oly érdekes? Netán felugrunk és a tükörbe nézünk és azt kérdezzük: minden nap ugyanolyannak látom magam? Minden helyzetben úgy reagálok, ahogy azt valóban elvárom magamtól? Vagy bennem is többen lakoznak?
Vajon hol a határ? Mekkora teret kaphat a bennünk rejlő gonosz, ármány, vagy irigy? Mindig jók vagyunk? Vagy csak elnyomjuk a normáinkkal szembe haladó, erkölcstelen, kicsit rossz énünket?
Noha a regény egy beteg ember útját tárja elénk, az olvasó is elindul egy belső utazáson az önismeret kusza labirintusában. Ezen kettősség tartja a történetet az elejétől a végéig feszültségben.

Skála: 10/9


2013. 12. 04.

Charles Frazier: Hideghegy



Bauer Barbara

Egy könyv, ami kinyitja a szemedet: értékelni kell azt a nyugalmat és jólétet, ami ma körbevesz minket. Igen, vannak egyéni rossz sorsok, de az NEM A HÁBORÚ BORZALMA, amit az író úgy tár elénk, hogy az olvasó a gyomrában érzi az értelmetlen öldöklés iszonyatát. Teszi ezt Frazier úgy, hogy közben igaz szerelmet, érzelmi, lélektani fejlődéseket, asszonyok, öregek sorsát, élethelyzeteket mutat be jól kidolgozott karakterekkel, társadalmi helyzetrajzokkal. Őrületes kontrasztba helyezi a békeidőt a háborúval, a kényelmet a kényszerrel, az apró örömöket a kibírhatatlan fájdalommal, az életet a halállal. Megmutatja a reményt, ami már csak egy harmatcsepp a fűszálon, olyan illékony, mégis kapaszkodhatsz belé és előássa az értelmet a mélyen eltaposott méltóság alól is. Rendkívüli mélységekben és magaslatokban fut a történet és különlegessége, hogy a feszültséget csak az olvasó tudja feloldani… úgy és attól függően, hogy éppen milyen életszakaszát éli.

Skála: 10/7


Miksa-Kovács Orsolya
"Némelyik napot szépnek nevezzük, más napokat csúfnak, mert nem látjuk tisztán, hogy minden nap valójában EGYFORMA!"
Amerika, polgárháború, múlt század, észak dél ellen, a kisbirtok a nagybirtok ellen, az unionisták a szecesszionisták ellen: MINDENKI MINDENKI ELLEN. 
És mégis minden nap szép, annak, akit szeretnek, akit otthon visszavárnak, akit megbecsülnek. És mégis minden nap borzalmas, annak, aki öl, aki gyilkolja embertársait, aki vérben fekszik és vérben kel. 
A könyv ezt mutatja be Inman és Ada szerelmi történetén keresztül, az adott kor történelmi hátterén keresztül, az élet és a halál közelségén keresztül, a béke és a háború feldolgozásán keresztül. 
És igen, minden nap egyforma, ha nem tesszük őket mi magunk változatossá, élhetőbbé. 

Skála: 10/10

Máder Edit
Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretik a monumentális történelmi és szerelmi szálakat összefűző, egymásba ágyazó regényeket. Azoknak, akik értékelik és örömmel olvassák a részletes tájleírásokat, a történelmi háttéradalékokkal és információkkal ellátott leírásokat, eseményeket, és az olvasó előtt kibontakozó emberi belső átalakulásokat. Jó szórakozást.

Skála: 10/6