2014. 05. 13.

Nick Hornby - Önéletrajz







Nick Hornby élete és munkássága

Nick Hornby angol regényíró és kritikus 1957. április 17-én született Redhillben, az Egyesült Királyságban. Maidenheadben nőtt fel, itt is végezte el a gimnáziumot, majd a Jesus College-ba járt egyetemre Cambridge-ben. Legismertebb regényei a Pop, csajok satöbbiEgy fiúról és a futball memoár Fociláz. Művei többnyire a zenéről, a sportokról, az emberi kapcsolatokról és természetről, valamint a fiatalságról szólnak.
Hornby első kiadott munkája az 1992-es Fociláz volt, mely egy önéletrajzi ihletésű könyv, az író az Arsenallal kapcsolatos fanatikus szurkolói élményeiről. Ezért a művéért Hornby még ebben az évben megkapta az Év legjobb sportkönyvének járó díjat Nagy Britanniában. A könyvből később filmet is forgattak az Egyesült Királyságban. A könyv sikerén felbuzdulva, Hornby cikkeket kezdett írni, melyeket a Sunday TimesTime Out és a Times Literary Supplement közölt az irodalmi rovatában, ezt követően zenei kritikákat írt a The New Yorkernek.  
Második könyve, egyben első regénye a Pop, csajok satöbbi 1995-ben jelent meg. A regény egy zenemániás lemezboltos fiúról és a gajra ment kapcsolatairól szól. A műből szintén készült film, amelyet 2000-ben mutattak be a mozik, a főszerepet John Cusack játszotta, és a film mindenhol hatalmas kasszasiker lett. 2006-ban egy Broadway musical is készült a történetből, amelyet a mai napig telt házas előadásokkal játszanak.
Harmadik regényét az Egy fiúrólt 1998-ban adták ki. Két "fiú" - Marcus, a csonka családban nevelkedő, apaképet kereső kamasz és a 30-as évei közepén járó éretlen, énközpontú Will Freeman kapcsolatának alakulásáról szól a történet. Filmváltozatát 2002-ben mutatták be a főszerepekben Hugh Granttal és Nicholas Houlttal.
1999-ben Hornby átvehette az E. M. Foster díjat az Amerikai Művészeti és Írói Akadémián.
Hogy legyünk jók? című regénye 2001-ben jelent meg. A női főszereplőnő felfedezi korunk megújult erkölcseit, megromlott morálját, a házasságot és a szülőség nehézségeit. Ez a műve elnyerte WH Smith Award irodalmi díját 2002-ben.
A pénz egy részét következő könyvének kiadására költötte. A Beszélgetés az angyallal  bevételét jótékony célokra fordította, és egy autista gyerekekkel foglalkozó alapítványnak ajánlotta fel, ezzel a rendellenességgel született Hornby kisfia is. A könyv, amelynek szerkesztője volt, 12 novellát tartalmaz barátai írásaiból, míg ő maga egy novellával járult hozzá "CiciKrisztus” címmel.
2003-ban Hornby összegyűjtötte néhány régebbi zenekritikáját és felállította személyes toplistáját a legnagyszerűbb dalokból a bennük lévő érzelmi rezonancia alapján 31 dal címen. 2003-ban Hornby elnyerte még a London díjat is, ezt az irodalmi elismerést az írótársak ítélték neki oda.
Számtalan esszét írt a modern kultúráról, de kiváltképp a zenéről. Rovatot is vezetett a The Believer magazinban "Stuff I've Been Reading" címmel, itt főleg saját könyvélményeiről írt 2008 szeptemberéig. Cikkeiből több válogatást is kiadott, úgy mint a The Polysyllabic Spree (2004), Housekeeping vs. The Dirt (2006), és a Shakespeare Wrote for Money (2008). Magyarországon a 2008-ban jelent meg az író tollából egy válogatás a Vájtfülűek brancsa címen.
Hornby Hosszú út lefelé című regénye 2005-ben jelent meg, és jelölve volt a Whitbread Novel díjra. Szerkesztett továbbá két sport antológiát: My favourite year és The Picador Book of Sports Writing címmel.
2007október 16-án jelent meg Hornby Betoncsók című regénye. Ez az első könyve, amelyik elnyerte a Legjobb tinédzsereknek való könyvnek járó díjat. A főszereplő egy 15 éves gördeszkás, Sam, akinek élete gyökeresen megváltozik, miután a barátnője terhes lesz.
Hornby legújabb regénye nem sokkal a világpremier után, 2009 őszén jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában, A Meztelen Juliet címmel. Témájában és hangulatában első regényéhez, a Pop, csajok satöbbihez hasonlítható. Egy 80-as évekbeli rock sztárról szól, aki kénytelen feladni elszigeteltségét, mikor újra kiadják legnépszerűbb albumát és kapcsolatba kerül legszenvedélyesebb rajongóival.
Szépirodalmi regények
·         (1995) Pop, csajok satöbbi (High Fidelity)
·         (1998) Egy fiúról (About a Boy)
·         (2001) Hogy legyünk jók? (How to Be Good)
·         (2005) Hosszú út lefelé (A Long Way Down)
·         (2007) Betoncsók (Slam)
·         (2009) A Meztelen Juliet (Juliet, Naked)

Nem szépirodalmi kötetek]
·         (1992) Fociláz (Fever Pitch)
·         (2003) 31 dal (31 Songs)
·         (2004) The Polysyllabic Spree
·         (2006) Housekeeping vs. the Dirt
·         (2007) Vájtfülűek brancsa (The Complete Polysyllabic Spree)
·         (2008) Shakespeare Wrote for Money

Szerkesztett antológiák]
·         (1993) My Favourite Year: A Collection of Football Writing
·         (1996) The Picador Book of Sportswriting
·         (2000) Beszélgetés az angyallal (Speaking with the Angel)
·         (2005) Otherwise Pandemonium
Megfilmesített művei
·         (1997) Egy férfi, egy nő és egy focicsapat – rendezte David Evans; forgatókönyvíró Nick Hornby
·         (2000) Pop, csajok satöbbi – rendezte Stephen Frears
·         (2002) Egy fiúról – rendezte Chris és Paul Weitz
·         (2005) Szívem csücskei – rendezte Bob és Peter Farrelly
·         (2009) An Education – rendezte Lone Scherfig, forgatókönyvíró Nick Hornby - magyarországi premier előtt[3]



Forrás: Internet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése